top of page

Minimum Sistem Gereksinimleri:

 

RAM : 1.5 GB

Gerekli BoÅŸ Harddisk Alanı : 3,5 GB

Ä°ÅŸletim Sistemi :Win XP ya da üstü

Ekran kartı : GeForce 6200 ya da Radeon Xpress 1200 Serisi
 

Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri:

 

RAM : 3 GB

Gerekli BoÅŸ Harddisk Alanı : 3,5 GB

Ä°ÅŸletim Sistemi :Win XP ya da üstü

Ekran kartı :GeForce GT 330 ya da Radeon HD 5550

                             The Sims 3

 

Son yılların en büyük çılgınlıklarından biri olan, oyunculuk hayatımıza ilginç bir ÅŸekilde sokmak istemesek gene yaÅŸantımıza girip, inatla yerleÅŸen bir serinin (YaÅŸam simülasyonu desek daha doÄŸru olacak gibi) son halkası ile buluÅŸmuÅŸ vaziyetteyiz. Uykusuz geceler bizi bekler demek ne kadar doÄŸru olur bilemiyorum, ama özellikle bayan oyuncuları nasıl geçtiÄŸini anlamadıkları saatlerin beklediÄŸi kesin. 

 

Güzel hayat

The Sims hayatımıza ilk girdiÄŸinde takvimler 2000’i göstermekteydi. Fakat Sims fikri bundan çok öncesinde, 1996 senesinde Oakland Yangını sırasında evini ve bütün mal varlığını kaybeden Will Wright’ın acı deneyiminden doÄŸmuÅŸtu. Yangından sonra ailesiyle birlikte yeni bir eve taşınarak hayatını baÅŸtan kurmaya çalışan Will Wright, yaÅŸadığı bu büyük acının böyle bir fikre sahip olmasında baÅŸrol oynadığını söylemiÅŸti. Ardından 4 yıllık bir bekleyiÅŸ, Electronic Arts ile yapılan anlaÅŸma sonucunda bütün pürüzler ortadan kalkmış ve The Sims piyasaya sürülerek bir yılda 35.000.000 € (Evet yanlış okumadınız 35 milyon Avro) ciro yaparak, 2000 yılının en çok satan oyunu olmuÅŸtu. 

O dönemlerde bilgisayar oyunlarıyla haşır neÅŸir olan olmayan herkes, bu yapımı satın aldı ve oynadı. Ardından geçen senelerde birçok ek görev paketleriyle desteklenen The Sims, eskiyen grafik motoru yüzünden artık raÄŸbet görmemeye baÅŸladığında, Will Wright yeniden devreye girerek serinin ikincisini 2004 yılının Eylül ayında piyasaya sürdü. MuhteÅŸem 3B grafikler ve yeni eklenen Life-Cycle (Hayat döngüsü) teknolojisi The Sims 2’yi de tüm zamanların en çok satılan oyunları listesine 5 ayda sokmaya yetti. Artık Sim’lerimiz yaÅŸlanıyor ve ölüyorlardı. Hatta çocuk ve torun sahibi olabiliyor, DNA sistemi sayesinde akrabalar birbirlerine benziyor ve karakterleri de benzerlikler gösteriyordu. Satışlar o kadar yüksek rakamlarda seyrediyordu ki, (Ä°lk 5 ayda 5 milyon kopya dersem ne demek istediÄŸimi anlayabilirsiniz sanırım) Maxis ve EA paraya para dememeye baÅŸlamışlardır herhalde. Muhtemelen Simoleon adını takmışlardır bilemiyorum. 

 

"The Sims 3'ün grafikleri serinin eski oyunlarına göre daha iyi bir görsellik sunuyor."


Gel zaman git zaman derken Will Wright’ın projeden ayrılmasıyla birlikte, altın yumurtlayan tavuğun kesilmemesi gerektiğini her zaman bize tekrar tekrar gösteren EA Games, serinin üçüncü ve son halkasını 2 Haziran 2009 yılında piyasaya süreceğini açıkladı. Merak büyüktü. Zira Will Wright artık yoktu ve yeni oyunun serinin eskileri kadar tat verip vermeyeceği muallaktaydı. Şimdilik bekleyiş sona erdi ve elimde tutmakta olduğum The Sims 3, serinin en ama en iyisi olmayı hak ettiğini gösterdi diyebilirim. Bunun sebeplerine bir bakalım.

Mahalle baskısına son

Yapıma baÅŸladığımızda, klasik yükleme ekranı karşımıza geliyor. Oyun içi sistemleri yükleniyor ve bir menü beklerken bir bakıyoruz ki, bizden mahalle seçmemizi isteyen bir pencere çıkıyor. Mahalle seçiminden de anlayabileceÄŸiniz üzere, artık kendi mahallelerinizi hatta abartıp semt boyutuna ulaÅŸtırabileceÄŸiniz yaÅŸam alanları yapabiliyorsunuz. 

The Sims 3 düşük sistemlerde bile sorunsuz çalışması adına, geniş bir sistem gereksinimi yelpazesine sahip. Sıkı oyuncuların sıkı makinelerinde hemen detayları son seviyeye getirmesini ve çözünürlüğü yükseltmesini tavsiye ediyorum. Ardından da şöyle okyanus manzarasına bir bakış atıp, ailemizi yaratmaya başlıyor ya da hazır ailelerden birini seçerek bir eve yerleştiriyorsunuz. Ailelerimizi (İlle de aile olmak zorunda değil, tek bir Sim de yaratabilirsiniz) yaratma ekranı özellikle serinin ikinci oyunuyla çok büyük benzerlikler gösteriyor olsa da, özellikle grafiklerin oldukça geliştirilmiş olması sebebiyle artık Sim’lerimiz çok daha detaylı. Kolunuzdaki saatten tutun, parmağınızdaki yüzüğe, saç bantlarından gözlüklere ve türlü türlü kıyafetlere, değişik saç şekillerine bu ekrandan erişebiliyoruz. Fakat burada bir problem mevcut. Sistem öncelikle biraz karışık görünüyor. Neyin nerede olduğunu bulup anlayana kadar bir süre oyalanacaksınız benden söylemesi. Ayrıca eğer son bir kaç aya kadar The Sims 2‘nin tüm ek görev paketleri yüklü halini oynadıysanız, karakter yaratma ekranındaki seçenekler size çok ama çok kısıtlı gelebilir, çünkü az görünüyorlar. Tabii ki EA ek görev paketleriyle sayıyı arttıracaktır, bunu da zaman gösterecek. Ayrıca The Sims 3’ün kendi indirme yöneticisi sayesinde yeni saç stilleri, elbiseler edinmeniz mümkün.

 

Karakter yaratma ekranını ile yeteri kadar haşır neÅŸir olduktan sonra, yarattığımız Sim’i ya da aileyi alıp bir eve yerleÅŸtirmemiz gerekiyor. Yine benim ÅŸahsi fikrim olarak, oyunun size her fırsatta gözünüze gözünüze sokarak anlatmaya çalıştığı Tutorial bölümlerini mutlaka okuyun. Bunu yapmanızı istememin sebebi yapımla ilgili oldukça geniÅŸ bilgiler sunuyor olması. Ailemizi evimize yerleÅŸtirdikten sonra The Sims 3 bir yükleme ekranına geçiyor ve bu yükleme ekranları gerçekten çok uzun sürüyor. Oyunu test ettiÄŸim kendi PC’imde 4 GB Dual DDR2 ram kullanıyorum. Football Manager kadar uzun süren yükleme ekranları gerçekten beni rahatsız etti. Yalnızca yükleme ekranları deÄŸil, oyunu kaydetmek istediÄŸinizde de hatırı sayılır bir süre beklemek zorundasınız. Bunun sebebinin de The Sims 3’e eklenen mahalle sistemi olduÄŸundan eminim. Oldukça büyük ve canlı bir mahallede yaşıyoruz ve sürekli deÄŸiÅŸen geliÅŸen bir yaÅŸam alanı olduÄŸundan kayıt süreleri de oldukça uzayabiliyor. Bu kadar kusur kadı kızında da olur diyerek geçiyorum. 

Ä°nÅŸaat ve eÅŸya satın alma ekranı ufak tefek deÄŸiÅŸiklikler haricinde aynı görünüyor. Yani eski oyunlara aÅŸinaysanız, hiç zorlanmadan istediÄŸinizi yapabileceksiniz. Hatta yeni eklenen bir kaç özellik sayesinde iÅŸlerinizin hızlandığını görmek sevindirici olacak. ÖrneÄŸin artık eve bir oda eklemek için dört duvar çekmek yerine, oda seçeneÄŸini seçerek yalnızca boyutunu ayarlamak oldukça güzel. Hatta bu seçenek sayesinde yalnızca kare dikdörtgen ÅŸekillerden de kurtuluyor ve eciÅŸ bücüş ÅŸekilli evler odalar yapmamız mümkün hale geliyor. Duvar demiÅŸken, artık odalarınızı ya da evinizi geniÅŸletmek istediÄŸinizde duvar silmeye son. Duvarların üzerine inÅŸaat modundayken fare imlecini getirdiÄŸinizde yeÅŸil bir ok çıktığını fark edeceksiniz. Bu sol tuÅŸu basılı tutarak duvarları geniÅŸletebilirsiniz demek oluyor. Ufak bir yenilik ama büyük bir kolaylık getirdiÄŸi kesin. Bu saydıklarım dışında inÅŸaat bölümünde aklıma gelen baÅŸka bir yenilik yok diyebilirim. Klasik olarak zemini yükseltme, alçaltma, kazarak suya ulaÅŸmak gibi seçenekler de mevcut. 

 

"Kasabanın kuş bakışı görüntüsü."


EÅŸya satın alma bölümünde ise eÅŸyaların yeniden kategori yapılması ve belli baÅŸlıklar altında toparlanması haricinde bir yenilik yok. Klasik eÅŸya alma metodu devam ediyor, fakat burada bizi baÅŸka bir özellik bekliyor. Eskiden örneÄŸin mutfak dolaplarını koyduktan sonra, tam köşeye denk gelen dolabın üzerine eÅŸya koyamazdık. Çünkü köşe sistemi yoktu ve oraya koyduÄŸumuz eÅŸya kullanılamaz olurdu. Artık bu çileye de son vermiÅŸler yapımcılar ve eÅŸyaları istediÄŸiniz yönde koymanıza izin var. Yani artık çapraz ÅŸekilde eÅŸya koyabiliyoruz demek oluyor. Buna yine ufak görünen, ama iyi bir geliÅŸme diyebiliriz. Ä°nÅŸaat ve satın alma sistemlerinden sonra en önemli bölüme geçiyorum. Karakter yaratma ekranından baÅŸlayarak hayatımıza giren, oyunda çocuklarınız oldukça onlarla devam eden, karakteristik özelliklere sıra geldi. 

Karakter ya da karaktersizlik, işte bütün mesele bu!

Serinin eski oyunlarından hatırlayabileceÄŸimiz gibi, karakterlerimizi yaratırken onlara bir burç seçer, ardından temizlik, cana yakınlık gibi seçenekleri arttırıp azaltarak karakterimizi belirlerdik. Oldukça kısıtlı olan bu seçenekler, oyunda da bize fazla hissettirilmediÄŸinden pek önemli deÄŸil gibi dururdu. Artık bu sistem tamamıyla baÅŸtan yaratılmış ve yapıma baÅŸlarken sizden beÅŸ farklı özellik seçmeniz isteniyor. Bu özellikler ileride kazanacağınız Lifetime Happiness (YaÅŸam mutluluÄŸu diyebiliriz) puanlarını kullanarak aldığınız ödüllerden birisi ile deÄŸiÅŸtirilebilse de, normal ÅŸartlar altında ilk baÅŸta seçtiklerinizi deÄŸiÅŸtirmeniz mümkün deÄŸil. Yani karakterinizi yaratırken artık iki kere deÄŸil beÅŸ kere düşünmek zorundasınız. The Sims 3’ün gidiÅŸatını etkileyen bu karakteristik özellikler; Sim’inizin nasıl bir yaÅŸam isteyeceÄŸini, sosyal iliÅŸkilerini, mesleki kariyerlerini ve hatta yaÅŸam stillerini belirleyecek. BeÅŸ adet karakteristik özelliÄŸi 63 adet seçeneÄŸin içinden belirlemeniz gerekiyor. Oldukça fazla ve seçim yapmak gerçekten güç. Zira ben karakter yaratma ekranında yaklaşık yarım saat geçirdikten sonra seçim yapabildim desem anlamanıza yardımcı olabilir sanırım. Özellikle Ä°ngilizceniz yeterli düzeyde deÄŸilse zorlanabileceÄŸinizi söylemek istiyorum. 

Bu karakteristik özelliklerden beş tanesini belirledikten sonra göreceksiniz ki, beş adet Lifetime Wish (Yaşamanızın amacı) seçeneği çıkacak ve siz Sim’inize bunlardan bir tanesini seçerek oyuna başlayacaksınız. Bu yaşam amaçlarının sayısı oldukça fazla olduğundan çözmesini size bırakıyorum ve aslında o kadar da düşünceli olmadığımı göstermiş oluyorum sanırım.

 

Oyuna başladıktan sonra vakit geçtikçe göreceksiniz ki, artık Sim’inizin yaşamı sırasında yapmak istedikleri menünün sol tarafında belirecek. Bu menüden yapmak istediğinizi farenin sol tuşu yardımıyla seçebilir ya da sağ tuş ile yapmak istemediğinizi belirtebilirsiniz. Yapmazsam ne olur dediğinizi duyar gibiyim. Hiçbir şey olmuyor, fakat yaptığınız takdirde Lifetime Point kazanıyorsunuz. Bu puanlar ne işe yarıyor peki? Bu Lifetime Rewards sistemi, serinin ikinci oyunundaki Aspirations (Amaçlar) sistemi ile aynı diyebiliriz. Yine Sim’inizin dileklerini yerine getirerek puan kazanıyor ve ödüller satın alabiliyorsunuz. Bu ödüller de 30 adet seçeneğe sahip ve hayati önem taşıyorlar. Örneğin bir tanesi ile alışverişlerinizde indirim kazanırken, bir diğeriyle tuvalet ihtiyacınızın inanılmaz derecede azalmasını sağlayabilirsiniz. Gerçi belli bir süre sonra Sim’lerimiz robota dönüşüyorlar ve ne tuvalete giden ne yemek yiyen bir hal alıyorlar. Aslında bir yandan bizim için iyiyken, diğer yandan gerçekçiliğe vurduğu darbe büyük.

Karakter seçiminde, her yaÅŸ evresi için farklı sayıda karakteristik özellik sahibi olabiliyoruz. Bebekler iki, okul çağındaki çocuklar üç, gençler dört ve yetiÅŸkinler ile yaÅŸlılar beÅŸ adet karakteristik özellik alabiliyor. Bebekler için büyüdükçe yeni bir özellik seçmek gerekiyor. Kısacası inanılmaz fazla kombinasyona sahip olduÄŸumuzdan, aynı özellikleri birebir seçmediÄŸimiz sürece, farklı karakterlere sahip Sim’lerle karışlaÅŸacağımız bir gerçek. 

Etkiler 

Ä°htiyaç sistemi eski oyunlarla tamamen aynı. Açlık, uyku, tuvalet, temizlik, eÄŸlence, sosyal iliÅŸkiler olarak sıralanıyorlar. Artık ihtiyaçların giderilmesi çok daha kolay olduÄŸundan, size The Sims 3’ü oynayacak daha çok zaman kaldığını söyleyebilirim. Özellikle yemek ve tuvalet ihtiyacı oldukça kolay gideriliyor. Tabi bu yemek yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Hazır donmuÅŸ yiyeceklerden, özel olarak malzemelerini ve tarifini satın alarak yapacağınız yemeklere kadar, oldukça geniÅŸ bir menüye sahibiz. Hatta Sim’iniz yemek yapma yeteneÄŸini geliÅŸtirdikçe, yeni tarifleri yapabilmeye baÅŸlayacak. 

 

"Tabloda görebileceğiniz gibi karakteristik özellikler seçiyoruz."


Yetenekten bahsetmişken, artık yeteneklerinize göre belli görev gibi amaçlara sahipsiniz. Ama bunlar olsa da olur, olmasa da diyebileceğimiz türden şeyler. Zaten çoğunu da isteyerek değil, yaşarken başarıyorsunuz ve size bazı özellikler kazandırıyor. Bu görevlere oyun içerisinde J tuşuna basarak ulaşabilirsiniz. Örnek olarak verirsek, eğer oyun içerisinde 75 kez yemek pişirmeyi başarırsanız, Master Chief unvanını kazanıyorsunuz ve yemekleri artık normalden iki kat daha hızlı hazırlayabiliyorsunuz. Mesela yapım içerisinde 60 saatinizi (Oyun saatiyle) kas yapmak için aletle çalışarak geçirdiyseniz, artık Sim’iniz alet çalışmalarından hiç yorulmaz bir hale geliyor. Bu örnekler böyle sürüp gidiyor.

İhtiyaçlarınız artık siminizin ruh halinde temel rolü oynamıyor. Ruh halinizi etkileyen neden, yaşadığınız olaylar olarak değiştirilmiş. Yani hoşlandığınız kadın ya da erkek Sim ile ilişki içerisine girdiğinizde, Sim’iniz mutlu olacak. Bunun sonucunda mesela yetenekleri daha hızlı öğrenebilecek. İçerisinde bulunduğunuz durum, işten aldığınız bir terfi ve evlilik teklifinizin reddedilmesi gibi durumlar üzerinizde bir süreliğine kalıcı etki bırakıyor. Ruh hali de buna göre belirleniyor. Tabii ki ihtiyaçlarınızın da ruh haliniz üzerinde etkisi devam ediyor, ama dediğim gibi eskisi kadar sorun teşkil etmiyorlar. Ruh halinizi düzeltmek için, mezarlıkta sevdiklerinizin mezarlarını ziyaret edebilir, belli yerlere bağışlar yapabilirsiniz. Ayrıca organ bağışı da yapmanız mümkün, örneğin dalağınızı bağışlayabiliyorsunuz. The Sims 3’e arabalar eklendiğinden şehirde vızır vızır dolaşan parlak, güzel arabaları bolca göreceksiniz. Hatta Sim’inize araba çarpabilecek ve ölebilecek. Sim’lerin ölüm şekillerine göre de ruhları renk değiştiriyor. Oyunda ruhlar var ve görebiliyorsunuz.

Yapıma bir envanter sistemi eklenmiş ve artık bir cep telefonunuz var. Kısacası ev telefonuna koşmak yetişmek gibi dertlerden kurtuluyorsunuz. Zira bütün arkadaşlarınız sizi sürekli ve sadece cep telefonunuzdan arıyor. Ev telefonuyla tamamıyla aynı işlevlere sahip olan cep telefonunun ekstra özellikleri arasında fotoğraf çekebilmesi bulunuyor. Güzel bir manzaranın fotoğrafını çekip evinizin duvarına asabilir ya da çerçeveleyip masanıza koyabilirsiniz. Hatta özel anlarınızın fotoğraflarını çekerek ölümsüzleştirebilirsiniz.

 

Mesleğin var mı derdin var

Eski oyunlarda olduÄŸu gibi, Sim’ler meslek sahibi oluyorlar ve artık mesleklerinizle daha fazla etkileÅŸim içindeler. Meslekleri; askerlik, aşçılık, atletizm, bilim, eÄŸlence sektörü, gazetecilik, eÄŸitim, iÅŸ adamı/kadını, güvenlik, müzik, politika, suç, tıp olarak sıralayabiliriz. Bunlar tam zamanlı ve kariyer yapabildiÄŸiniz meslekler. Bir de kasabada bulunan mekanlarda bulabileceÄŸiniz yarım zamanlı iÅŸler var. Bunlar; kitapçıda veya markette satış elemanı, masörlük, cenaze iÅŸleri. Tam zamanlı iÅŸlerde kariyerin zirvesine ulaÅŸtığınızda, kasabanızdaki diÄŸer Sim’ler size farklı tepkiler vermeye baÅŸlıyorlar. ÖrneÄŸin ordudaysanız askeri selam veriyorlar, Rock yıldızından imza istiyorlar. Ayrıca iÅŸlerde artık saat başına ücret alıyorsunuz. Fazla mesai yapabiliyor ve ekstra para kazanabiliyorsunuz. 

Ä°ÅŸe gitmek için araba gelip sizi aldığında fark edeceÄŸiniz gibi bir menüye sahipsiniz. Bu menüden patrona yalakalık yapmak, iÅŸ arkadaÅŸları ile sohbet etmek, ekstra efor sarf ederek çalışmak ya da yayıp oturmak gibi seçenekleri kullanabilirsiniz. Aynı sistem öğrencilik için de geçerli. Okuldayken yeni arkadaÅŸlarla tanışmak, ders çalışmak, aylak aylak dolanmak gibi seçeneklerden birini uygulamanız mümkün. Eskiden terfi etmek için yetenek puanına ve arkadaÅŸ sayınıza bakılıyordu. Bu sistem oldukça zorlayıcı ve saçmaydı. Åžimdi ise patronla ve iÅŸ arkadaÅŸlarınızla olan iliÅŸkileriniz, yeteneÄŸiniz, kiÅŸiliÄŸiniz ve patronun size vereceÄŸi bazı görevleri yerine getirmeniz etkili oluyor. Daha zor gibi görünse de, terfi etmeniz artık çok daha kolay. Hatta bir iÅŸte zirve yaptıktan sonra onu bırakıp, baÅŸka bir iÅŸe girip orada da kısa sürede zirveye çıkmak pek zor deÄŸil. Bir türlü arasını tutturamadılar gitti. 
 

"The Sims 1'den hatırlayacağımız Tragic Clown'ın mezarı bu oyunda mevcut."


Değinmek istediğim bir nokta da, Opportunities ekranı. Oyun sırasında bir anda ya da şehirde gezerken karşınıza çıkan fırsatları anlatan bu bölüm, sizin o fırsatı kabul etmenizle birlikte fırsatlar ekranına yerleşiyor. Belirlenen gün ve saate kadar verilen görevi yerine getirirseniz terfi almanız kolaylaşıyor. Bu fırsatlar yalnızca meslekler için değil, normal yaşantınızda da karşınıza yeteneklerinize göre çıkabiliyor ve yerine getirildiğinde ekstra para ya da başka bonuslar kazanmanızı sağlıyor. Diyelim ki çalıştınız ve para biriktirdiniz. Gidip kasabadaki alışveriş merkezlerine, tiyatro salonlarına veya herhangi bir dükkana ortak olabilir, hatta komple satın alabilirsiniz. Daha sonra tek yapmanız gereken belli aralıklarla dükkana giderek paranızı toplamak kalıyor. Ayrıca satın aldığınız dükkanda çalışanları kovabilme opsiyonuna da sahipsiniz.

Bahçıvanlık artık bir meslek olmasa da, bahçenizde ekin yetiÅŸtirmek için yetenekleriniz arasına eklenmiÅŸ duruyor. Ä°lk bakışta The Sims 2 – Four Seasons ek paketinden esinlenerek hazırlanılmış gibi görünse de, aslında o görev paketinin The Sims 3’ün bahçıvanlık sisteminden apartıldığını söylemem gerekiyor. BildiÄŸiniz üzere oyun geliÅŸtirmek oldukça uzun bir süreç ve Sims Four Seasons ek görev paketi piyasaya sürüldüğü sürede The Sims 3’ün bahçıvanlık sistemi hazırlanmış haldeydi. EÄŸer o paketi oynadıysanız hiç bir sorun yaÅŸamayacaksınız, çünkü sistem birebir aynı. YetiÅŸtirdiÄŸiniz bitkilerle özel yemekler yapabiliyorsunuz. Åžehirde dolaşırken de nadir rastlanan iki tür bitkiyi bulabilir ve bahçenize ekerek yetiÅŸtirmeyi deneyebilirsiniz. Bu bitkiler Death Flower (Ölüm çiçeÄŸi) ve Life Fruit (YaÅŸam meyvesi ). Death Flower, öldüğünüz sırada ölüm meleÄŸine verilerek, Sim’in ölümden dönmenizi saÄŸlıyor. Life Fruit ise yaÅŸam süresini uzatıyor. Ayrıca Life Fruit ile güzel bir yemek yapmayı baÅŸarırsanız ölüleri de canlandırabilirsiniz. 

Son sözler

Yaşam simülasyonu konusunda bir ilk ve tek olan Sims serisi, üçüncü oyunuyla yoluna dolu dizgin devam ediyor. Belki de beklentiler yapımın ataları kadar güzel olamayacağı yönündeydi, fakat yapımcılar oldukça başarılı bir Sims ile karşımızda duruyor. Saatlerinizi harcamaya hazırlanın, çünkü Sim’lerinizin size bolca ihtiyacı olacak.

bottom of page